معرفى كتاب فلسفه براي كودكان و نوجوانان

معرفى كتاب فلسفه برای کودکان و نوجوانان "چشم‌اندازهای جهانی" ، ویراسته : سعید ناجی، رسنانی هاشم، ترجمه: حمیدرضا محمدی، نشر نی: مقالاتی که بنیانگذاران و پیشگامان برنامه‌ی "فلسفه برای کودکان" در سطح جهان نوشته‌اند، در این کتاب به صورت گفتگو و مصاحبه آماده شده است. 

بخش اول کتاب به خاستگاه این جنبش و بنیان‌های فلسفی و نظری آن می‌پردازد.

بخش دوم کاربردهای تخصصی دیالوگ فلسفی در آموزش فلسفه، اخلاق، فلسفه اخلاق و علوم را بررسی می‌کند.

بخش سوم به موضوعات نظری، مانند اهداف این روش با نظر به جست‌جوی حقیقت و معنا، و بحث درباره رمان‌ها یا داستان‌های کوتاه و ویژگی‌های‌شان می‌پردازد. 

بخش چهارم نحوه ‌ی اجرای این برنامه در سطح جهان را توضیح می‌دهد. و به تفاوت‌های فرهنگ، شیوه‌های حلقه‌ی کندوکاو و ضرورت جرح و تعدیل برنامه به جهت سازگاری با مسائل محلی می‌پردازد. 

بیست و یک مصاحبه شونده‌ی این مجموعه از ۱۲ کشور مختلف در شش قاره دنیا هستند. 

اخبار

گزارش کارگاه “پنج سین خانه تکانی”

 در چهارمین روز از اسفند، کارگاه «پنج‌سین خانه‌تکانی» توسط خانم شیرین کشاورز پاک‌سرشت در خانه کتابدار برگزار شد.

خانم کشاورز در دانشگاه‌های شریعتی، علمی‌ و کاربردی، جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران و … به تدریس تاریخ هنر مشغول هستند همچینین ایشان کارمند آموزش و پرورش هستند و دوره‌های آموزشی ۵S را در  آنجا گذرانده‌  و اجرا می‌کنند. با توجه به علاقه و تأثیری که از این سیستم مدیریتی داشته‌اند، با کار روی این سیستم مدیریتی، «پنج‌سین خانه‌تکانی» را ارائه کرده‌اند.

ایشان تاریخچه این سیستم را چنین توضیح دادند:

بعد از جنگ جهانی دوم، ژاپن تقریباً از منابع انسانی و منابع مالی تخریب شده بود، منابع طبیعی هم که در ژاپن وجود ندارد. برای دوباره ایستادن این کشور و رونق‌دادن به آن، با توجه به سیستم مدیریتی غربی و تطبیق با فرهنگ خودشان که دارای سادگی بسیار و مبتنی بر نظم است، نظام مدیریتی طراحی کردند که بهترین کار را در کمترین زمان و با کمترین هزینه به انجام رسانند. این نظام مدیریتی، نظام آراستگی۵S نام دارد؛ آراستگی بیشتر بهره‌وری بیشتر به همراه خواهد داشت.

خانم کشاورز نظام آراستگی ۵S را در حوزه‌ی خانه‌تکانی اینچنین معادل‌سازی کردند:

 

پنج‌سین خانه‌تکانی

 

نظام آراستگی ۵S

۱. سوا کن

ساماندهی

۱-Seiri

۲. سپید کن

پاکیزه‌سازی

۲- Seiso

۳. سر و سامان بده

نظم و ترتیب

۳- Seition

۴. سلسله‌وار این سه مرحله را انجام بده

استاندارد سازی

۴-Sekitsu

۵. ساده‌ بگیر اما همیشه انجام بده

انضباط

۵- Shitsuke

 

در مرحله‌ی اول «پنج‌سین خانه‌تکانی»، سوا کن، به جدا کردن وسایل خراب، سالم، قابل تعمیر، غیرقابل تعمیر و … می‌پردازد. طبق فنگ‌شویی، هر چیز خراب و ناسالم انرژی منفی با خود به همراه دارد و باعث آشفتگی ذهنی می‌شود و از انجام کارها ممانعت می‌کند.

«سپید کن» در مرحله‌ی دوم، به معنای تمیز کن، برق بیانداز، به هر ترتیبی تمیز کن، لازم نیست نو شود فقط تمیز باشد. اگر مرحله‌ی «سوا کن» خوب انجام شده باشد مرحله‌ی «سپید کن» مرحله‌ی جذابی خواهد بود.

مرحله‌ی سوم، «سر و سامان بده»، با طبقه‌بندی و فایل‌بندی کردن انجام می‌شود. در این مرحله مهم است که فایل‌بندی با برچسب‌های دقیق مشخص شود، یعنی محتویات هر کارتن یا جعبه با جزئيات روی برچسب ذکر شود. 

مرحله‌ی «سلسله‌وار این سه مرحله را انجام بده»، مرحله‌ی آسانی است به شرط آن که سه مرحله‌ی قبلی درست پیش رفته باشد. چیزی که استاندارد می‌شود نباید از استاندار پایین بیاید در غیر این صورت از دست می‌رود. چنانچه سه مرحله‌ی قبل درست، به ترتیب و استاندارد انجام شود و تمام نکات آن رعایت شود، مرحله‌ی چهارم پنج‌سین خانه‌تکانی صورت پذیرفته است.

«ساده بگیر اما همیشه انجام بده»، مرحله‌ی آخر پنج‌سین خانه‌تکانی  درباره‌ی تداوم این مسئله است طوری که با آموزش و تمرین ذهن همیشه برای این موضوع آماده باشد.

در ادامه‌ی این مبحث خانم کشاورز، در مورد جرئت دورانداختن صحبت کردند. و در پایان نیز سه قانون طلایی که در ۵S به کار برده می‌شود توضیح دادند. «برچسب قرمز» یکی از این قانون‌های طلایی است، که مربوط به جداسازی اشیایی است که از آن‌ها استفاده نمی‌کنیم، برای مثال یک کشوی آشپزخانه را در نظر بگیرید و تمام قاشق‌ها و ملاقه‌ها را برچسب قرمز بزنید، در طی یک هفته برچسب هر وسیله‌ای از آن کشو که استفاده می‌کنید، بردارید. بعد از یک هفته به کشو سر بزنید و ببینید برچسب کدام وسایل به جا مانده است، شما از آن وسایل استفاده نمی‌کنید. بهتر است آن را ببخشید تا دیگری استفاده کند و رهایش کنید. دومین قانون طلایی دوم «فقط یک» است. یک واحد را برای هر کاری تعریف کنید. یک ساعت، یک دقیقه، برای مکالمات تلفنی، تمیز کردن یک اتاق و یا هر کاری یک واحد تعریف کرده و طبق آن مشغول شوید تا زمان را گم نکنید. سومین قانون طلایی، «قانون ۳۰ ثانیه» است که بیشتر در مورد کارخانه‌ها صدق می‌کند به این ترتیب که کارکنان در عرض ۳۰ ثانیه بایستی به ابزار دست پیدا کنند و این امر مستلزم آن است که ۵S را به خوبی انجام دهند. 

سمیه صوفیان

اخبار مرتبط

نظرات شما

دیدگاهتان را بنویسید

در خبرنامه ما عضو شوید :
Loading